Днешният ни рожденик е Паулу Коелю, който навършва 75 години. Легендарният

...
Днешният ни рожденик е Паулу Коелю, който навършва 75 години. Легендарният
Коментари Харесай

Паулу Коелю: Човек не избира живота си – животът избира него

Днешният ни рожденик е Паулу Коелю, който навършва 75 години. Легендарният публицист е родом от Рио де Жанейро, Бразилия, и израства в католическо семейство. Още от дребен той демонстрира интерес към литературата и изявява предпочитание да написа, само че не среща утвърждение от родителите си, защото те са уверени, че писателската специалност е безнадеждна в Бразилия. Бунтарският дух и комплицираният темперамент на Пауло Коелю го водят три пъти в подслон, като последният път е малко преди да навърши пълноправие.

След това той стартира да следва право, само че в това време написа текстове за бразилски музиканти и твърдо показва противоречие с метода на ръководство на страната си. Заради острата си гражданска позиция Паулу Коелю е задържан и лежи в пандиза три пъти.

През 1986 година животът на писателя се прекатурва след пътешестване до Испания. Тогава той потегля по пътя към Сантяго – маршрут, дълъг съвсем 800 км, по който поклонници извървяват пътя до града Сантяго де Компостела. Силното прочувствено преживяване подтиква Коелю да напише първата си книга „ Дневникът на един маг “, когато той е на 36 година Така стартира и обещаващата му кариера. Бъдещият сполучлив публицист поема по пътя, по който постоянно е желал – този на литературата.



Следващият огромен триумф на Паулу Коелю идва с втората му книга „ Алхимикът “, която му носи международна популярност. Тя излиза през 1988 година, само че става необятно известна при започване на 90-те. Новелата се трансформира във феномен, в света са продадени над 35 милиона копия. Не след дълго Паулу Коелю е приет за един от най-влиятелните и сполучливи създатели в бразилската и международната литература. Следващите книги, които му носят не по-малко популярност, са „ Мактуб “, „ Край река Пиедра седнах и заплаках “, „ 11 минути “, „ Петата планина “, „ Захир “ и „ Вероника взема решение да почине “. Общо писателят има 26 книги, продадени в 65 милиона копия по света и преведени на 59 езика.

И макар че у нас Паулу Коелю постоянно е подценяван и именуван „ обичаният публицист на моделите “, той въодушевява няколко генерации дами по света с невероятните си докосващи произведения. Той самият неведнъж декларира: „ Когато пиша книга, аз я пиша за себе си. Не е моя работа дали читателят ще я хареса или не “.



В любовния си живот писателят е благополучен и се радва на резистентен брак. Той е женен за обичаната си Кристина от 1980 година насам и двамата живеят половин година в Рио де Жанейро, а останалите шест месеца - във френското селце Сен Мартен. Двойката се занимава с щедрост, основавайки благотворителна организация за деца в неравностойно състояние.

А през днешния ден ще си напомним някои мъдри думи на Паулу Коелю:

„ Ако мислиш, че рискът е рисков, пробвай еднообразието – то е смъртоносно. “

„ Когато човек мощно желае нещо, цялата Вселена му спомага. “

„ Най-добрият боец е този, който успее да трансформира врага в другар. “

„ Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без мотив, постоянно да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят. “

„ Човек не избира живота си – животът избира него. И в случай че му е писано да изживява наслади и несгоди, няма смисъл да се пита за какво. По-добре да одобри всичко и да продължи напред. Не избираме живота си, само че можем да решим какво да вършим с насладите и неволите, които ни спохождат. “



 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР